Opublikowano: 26.10.2009

W dniach 10-11 października Ośrodek Rehabilitacji dla Osób z Uzależnieniem od Substancji Psychoaktywnych w Pałęgach obchodził drugą rocznicę powstania. Tego dnia świętowano podwójnie, ponieważ właśnie ukończyło leczenie dwóch pierwszych pacjentów.
Te dwa powody sprawiły, że panowała świąteczna atmosfera. Do Pałęg przybyły społeczności ośrodków ?San Damiano? w Chęcinach i Monar w Lutej, Oddziału Dziennego z Kielc, terapeuci i pracownicy NZOZ ?Nadzieja Rodzinie?, bliscy pacjentów oraz sąsiedzi ośrodka.
Wspólny czas rozpoczął się od sobotniego rajdu na Górę Perzową ? tradycyjny cel spacerów społeczności ośrodka. W niedzielę odbył się Pierwszy Maraton Pałęgowski. Jego trasa wiodła przez Pałęgi i wynosiła ponad 7 km. Ci, którzy nie brali udziału w biegu, mogli przyłączyć się do zabawy w podchody.
Punktem kulminacyjnym tych dwóch dni była Msza Św. odprawiona przez duszpasterza ośrodka o. Pawła Chmurę. Wstępem do niej był list wystosowany na tę uroczystość przez księdza dr. Andrzeja Drapałę ? prezesa Stowarzyszenia ?Nadzieja Rodzinie?:

?Potrzeba wyobraźni miłosierdzia aby przyjść z pomocą dziecku zaniedbanemu duchowo i materialnie; aby nie odwracać się od chłopca czy dziewczyny, którzy zgubili się w świecie różnorakich uzależnień lub przestępstwa, aby nieść radę, pocieszenie, duchowe i materialne wsparcie tym, którzy podejmują wewnętrzną walkę ze złem.?
Jan Paweł II

Drodzy młodzi Przyjaciele, gdy w 2001 roku zrodziło się w naszym sercu pragnienie pomocy młodym uwikłanym w narkomanię, nie mieliśmy świadomości jak wielka
to jest skala i jakie spustoszenie w życiu człowieka powodują narkotyki. Dosyć szybko dojrzała w nas potrzeba Ośrodka. Jednak od pomysłu do realizacji droga była dosyć odległa. Nadszedł 2007 rok i wyścig z czasem, aby uruchomić dla Was dom.
Znaleźliśmy rzetelnego partnera Świętokrzyską Komendę Ochotniczych Hufców Pracy, który nam zaufał i zgodził się udostępnić budynek, w którym dzisiaj mieszkacie. Czekały
nas długie debaty z mieszkańcami Pałęg, ale i oni zdecydowali się nam zaufać. Wasi poprzednicy mogli tutaj zamieszkać. Pomału była szkoła stała się domem dla wielu. Piękniała dzięki Waszej trosce i pracy.
Dla troski o was udało się pozyskać wspaniałych ludzi - terapeutów, którzy nie tylko tutaj odnaleźli swoje miejsce pracy, ale nade wszystko zaczęli żyć Waszym życiem.
Dzisiaj Panu Bogu dziękujemy za te dwa lata, ale przede wszystkim za wyobraźnię miłosierdzia, która tutaj w sposób namacalny się realizuje. Ogromnie się cieszę, że Ośrodek opuściło dwóch pacjentów po całym cyklu terapii. Mam nadzieję, że Marcin i Sebastian dla Was będą przykładem, że można na nowo ułożyć sobie życie w trzeźwości. Gratuluje chłopakom a Wam życzę wytrwałości. Kadrze dziękuję za dobrą pracę i służbę młodym i zapewniam u grobu Sługi Bożego Jana Pawła II o modlitwie za Was i całe dzieło Stowarzyszenia ?Nadzieja Rodzinie?.

Ksiądz Andrzej nie mógł być w Pałęgach z racji konieczności wyjazdu do Watykanu.
Bezpośrednio po Mszy Św. oglądano slajdy przedstawiające zdjęcia z terapii dwóch kończących leczenie pacjentów. Był też słodki poczęstunek, po czym odbyły się mecze pomiędzy społecznościami. Społeczność ośrodka w Pałegach wygrała zarówno z ?San Damiano?, jak i z Lutą. Wieczorem ośrodek z Pałęg zaprezentował krótkie przedstawienie, a w skeczu kabaretowym wystąpili pacjenci ?San Damiano?. Wszystko skończyło się wspólną dyskoteką.