Opublikowano: 26.10.2009

Już po raz drugi pacjenci Ośrodka Rehabilitacji dla Osób z Uzależnieniem od Substancji Psychoaktywnych w Pałęgach brali udział we Franciszkańskim Spotkaniu Młodych w Kalwarii Pacławskiej. Społeczność została tam zaproszona przez zaprzyjaźniony ośrodek "San Damiano" z Chęcin. Na wyjeździe ośrodek w Pałęgach wraz z ośrodkiem "San Damiano" oraz hostelem "Wspólnota" z Połańca tworzyły jedną społeczność terapeutyczną. Głównym celem pobytu na FSM-ie było przeżycie duchowe tego spotkania. Uczestniczono w nabożeństwach, Mszach Św., konferencjach, pracy w grupach, koncertach, co było okazją do przyjrzenia się swojej wierze, wartościom, poszukania "siły wyższej" pomocnej w wyjściu z nałogu. Był też czas na zawieranie znajomości z innymi i wspólną zabawę. Ponadto pacjenci pracowali przy obsłudze spotkania przygotowując pole namiotowe i scenę, pilnując tam porządku i bezpieczeństwa, wydając wrzątek do posiłków, pomagając sprzątać teren. Terapeuci dyżurowali w powstałej specjalnie na czas FSM-u poradni. Społeczność wyjeżdżała zbudowana przepełnionym życzliwością klimatem i z nadzieją na przyjazd do Kalwarii za rok.