Opublikowano: 30.09.2009

Street Football Festiwal to zawody we Freestyle football (sztuka panowania nad piłką nożną, tzw. Balet lub ?tricki?) przy dźwiękach muzyki. Ta dziedzina jest w Polsce obiecująca z uwagi na b. duże zainteresowanie młodzieży. Na świecie są organizowane międzynarodowe zawody z wielkim finałem w Brazylii, gdzie w przeszłości się wszystko zaczęło. Tego roku we wrześniu w Polsce ma miejsce szereg zawodów eliminacji do tychże mistrzostw. Naszym celem jest zorganizowanie zawodów po wspomnianych eliminacjach wykorzystując ?szum? medialny jaki powstanie w Polsce po eliminacjach. Zawody w Kielcach dla odmiany odbędą się w formie underground-owej w specyficznym ?skate-owskim?miejscu jakim niewątpliwie jest Baza Zbożowa, w której już mamy zarezerwowane terminy. Osoby i instytucje do których się do których dotychczas zwróciliśmy z prośba o pomoc w realizacji tego przedsięwzięcia zareagowały pozytywnie (Baza zbożowa, Radio planeta). Kielczanie mieli już okazję zobaczyć namiastkę Freestyle ? , w czerwcu b.r podczas przerwy meczu Księża mistrzowie europy vs Żandarmeria Watykańska na arenie Kielce, kiedy to trójka młodych ludzi również z Wolnych Stref dali kibicom ciekawy pokaz umiejętności, za co otrzymali nagrodę w postaci owacji.

Zawody odbędą się 9 i 10 października w bazie Zbożowej w Kielcach. W piątek 9 października o godz. 17.00 eliminacje z których wyłonionych zostanie 16 finalistów, zaś w sobotę 10 IX o godz. 14.00 finał, dekoracja i nagrodzenie zwycięzców. !6 osób (finalistów) + 2 sędziów, w myśl zasad powszechnie obowiązujących na tego typu imprezach otrzyma bezpłatny nocleg z 9 na 10 października.

Ideą organizacji tych zawodów jest propagowanie tej widowiskowej dziedziny sportu/ sztuki, a przede wszystkim zorganizowanie pierwszych na Ziemi Kieleckiej tego typu zawodów, naturalnie przez Instytucje wspierającą młodzieżowe inicjatywy czyli ?Wolne Strefy? i Stowarzyszenie ?Nadzieja Rodzinie? . Pomysłodawcą tych zawodów jest klubowicz Wolnej Strefy z ul J. N. Jeziorańskiego ? freestyler: Mateusz Cielęba

Zgłoszenia do udziału w zawodach prosimy przesyłać na e-mail:
sff@wolnastrefa.pl
streetfootballfestival@wolnastrefa.pl

Organizatorzy : Stowarzyszenie ?Nadzieja Rodzinie?, Kluby?Wolna Strefa? i ?Młoda Strefa? w Kielcach oraz Baza Zbożowa

Patronat sportowy: Korona Kielce

Patronat medialny: Radio Planeta 103,9 FM