Opublikowano: 30.11.2008

W 26 gimnazjach liceach i szkołach zawodowych województwa świętokrzyskiego od poniedziałku 20 listopada dyżurować będzie po zajęciach szkolnych 64 pedagogów, terapeutów, profilaktyków. Będą służyć poradami dla młodzieży, którzy borykają się z problemami alkoholizmu, narkomanii czy przemocy. Porad zasięgnąć będą mogli także rodzice, którzy stwierdzą u swoich pociech niepokojące zachowania. Akcja potrwa do końca roku szkolnego a sfinansują ją: świętokrzyskie Kuratorium Oświaty oraz Stowarzyszenie "Nadzieja Rodzinie ", które jest inicjatorem akcji. Uczniowie mogą zgłaszać się do specjalistów w godz. 16-17. - Po godzinach lekcyjnych, naszym zdaniem, łatwiej jest rozmawiać na trudne tematy, bez poczucia napiętnowania przez społeczność szkolną - opowiada KAI ks. Andrzej Drapała, prezes katolickiego Stowarzyszenia "Nadzieja Rodzinie ". Dyżury prowadzone będą w sześciu największych kieleckich liceach, w Zespołach Szkół Informatycznych i Mechaniczno-Ekonomicznych oraz w Zespole Szkól Leśnych w Zagnańsku i Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Busku Zdroju. Specjalistycznych porad będzie można wysłuchać także w siedmiu gimnazjach w samych Kielcach oraz w okolicznych miejscowościach. Pomysł systematycznych konsultacji dla młodzieży i rodziców zrodził się podczas pracy nad rozwiązywaniem problemów trudnej młodzieży w klubach młodzieżowych "Wolna Strefa ", które, w pięciu punktach Kielc, odwiedza dziennie ponad 300 młodych ludzi. Pomysł wyszedł od samej młodzieży, która woli dzielić cię niektórymi problemami z terapeutami ze stowarzyszenia niż z pedagogami czy rodzicami.